Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt
Sinds 1 januari 2015 is Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) onderdeel van het inburgeringsexamen.
Ook als u het Staatsexamen NT2 gaat afleggen, moet u deelnemen aan het ONA examen.
Het onderdeel ONA is bedoeld om te leren hoe de Nederlandse arbeidsmarkt er uit ziet en wat uw mogelijkheden zijn. Zo kijken we naar uw opleidingsniveau en werkervaring in het land waar u vandaan komt. We onderzoeken samen wat uw kwaliteiten zijn en wat uw wensen zijn op het gebied van werken in Nederland. Onderdelen van de ONA module zijn onder andere het maken van een cv, het zoeken naar geschikte vacatures en het opstellen van sollicitatiebrieven. Na afloop van deze module heeft u uw portfolio voor het examen samengesteld en heeft u voldaan aan de urennorm van DUO. U hoeft geen eindgesprek te voeren bij DUO. U bent na afloop van deze module geslaagd voor het onderdeel ONA! Ook bent u in staat om zelf een baan te vinden in Nederland en om een sollicitatiegesprek te voeren.
De ONA cursus omvat in totaal 75 lesuren over een periode van 6 weken. Per week zijn er drie contactmomenten van 4 uur. Voor ONA maken wij onder meer gebruik van de methode Taal Compleet.
Inclusief studiemateriaal €1249,20.
De cursus ONA is het vervolg op de A2-cursus. Indien u nog niet op niveau A2 zit, kunnen wij in het intakegesprek kijken naar uw startniveau. Nadat u de cursus heeft doorlopen, bent u geslaagd voor het onderdeel ONA.
Inhoud
In deze cursus krijg je inzicht in hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt. Aan de hand van onderstaande acht thema’s, kies je uiteindelijk drie gewenste beroepen en van één daarvan maak je een portfolio. Je krijgt zowel klassikaal les als persoonlijke begeleiding.
- Beroepenoriëntatie
- Je eigenschappen kennen
- Realistisch beroepsbeeld
- Beroepskansen
- Beroepscompetenties
- Een netwerk opbouwen
- Werk vinden
- Werkcultuur
Intake
Tijdens de intake worden eveneens onderstaande zaken onder de aandacht van de student gebracht, namelijk:
– de algemene voorwaarden van de BOW en NRTO
– het privacyreglement
– het klachtenreglement
De homogeniteit van de groepen
De homogeniteit van de groepen en/of klassen wordt bewaakt door zowel docenten als cursisten. Zij zien er samen op toe dat iedereen zoveel mogelijk tegelijk begint. Op deze manier kan de docent aan iedereen dezelfde les geven. Het is in principe niet mogelijk om later in te stappen in een groep die reeds begonnen is, uitzonderingen daargelaten. Eventueel wordt de betrokkene aangemeld voor een nieuwe groep. De keuze voor homogene groepen heeft te maken met het feit dat het voor zowel de student alsook inhoudelijk en organisatorisch tot betere resultaten leidt.
Doelgroep en doelstelling (voor wie)
ONA is een cursus voor mensen die de basis van de Nederlandse taal beheersen en zich willen voorbereiden op het onderdeel ONA van het inburgeringsexamen. Heb je een betaalde baan of heb je een eigen bedrijf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling van dit examenonderdeel.
Aanwezigheid
De aanwezigheid wordt via de online portaal ingevuld. De cursist vult zijn aanwezigheid in en de docent accordeert het via de docenten portaal.
Aanmelding
Het aanmelden voor een cursus is op verschillende manieren mogelijk:
- Meld je aan via onze website www.s-integraal.nl.
- Meld je aan door een e-mail te sturen naar inschrijven@s-integraal.nl.
- Meld je aan door langs te lopen en je in te schrijven.
Tevens kunnen studenten informatie opvragen en eventueel een oriëntatieles bijwonen. Alle geïnteresseerde studenten worden binnen 5 werkdagen, na aanmelding, geïnformeerd over de verdere intakeprocedure.
Studiemateriaal
Het studiemateriaal wordt eventueel in overleg met de docent en de cursisten vastgesteld. Over het algemeen wordt met onder meer ‘Taal Compleet’ gewerkt .
Vrijstelling
Sinds 26 april 2019 worden inburgeringsplichtigen die een betaalde baan hebben, vrijgesteld van het examenonderdeel ONA. De voorwaarden zijn: u hebt in de afgelopen 12 maanden minstens 6 maanden gewerkt, u werkte in loondienst en u werkte minstens 48 uur per maand.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website: https://inburgeren.nl/nieuwe-regels-ona.jsp
Na afloop van de cursus
Na het doorlopen van de cursus heeft u het ONA portfolio opgesteld en bent u geslaagd voor het onderdeel ONA.
Examen doen
Je behaalt het examen ONA door:
- goedkeuring van je portfolio door DUO;
- het volgen van 64 uur in de ONA-cursus.
Wanneer uw portfolio goedgekeurd is, bent u geslaagd voor het onderdeel ONA. U hoeft geen examen bij DUO te doen. Kijk voor meer informatie over het examen op www.inburgering.nl/examen-doen.
Op deze cursus is ons privacyreglement en klachtenreglement van toepassing, eveneens zijn de NRTO voorwaarden en aanvullende algemene voorwaarden van toepassing. Deze zijn allemaal onderaan op onze website te vinden.
Aanmelden
Heeft u interesse? Meld uzelf aan!
Offerte Aanvragen
Een offerte is altijd vrijblijvend
Wil je meer weten?
Aarzel niet om ons te contacteren indien u nog vragen heeft.